Potapljanje Nagrade Publikacije Predstavitve Oprema
O avtorju
         
 
 

Borut Furlan je vodilni slovenski podvodni fotograf. Po izobrazbi je magister kemije. S potapljanjem se je začel ukvarjati leta 1977 in je član najstarejšega potapljaškega kluba v Sloveniji: DRM Ljubljana. (Več o potapljanju), v svet podvodne fotografije pa je vstopil leta 1979. V svojih začetkih si je izdelal štiri podvodna ohišja, kasneje (1998) pa je pričel uporabljati Seacam podvodno fotografsko opremo. Od leta 1980 dalje uporablja izključno Nikon fotografsko opremo, v zadnjem času digitalni Nikon D800. (Več o opremi)

Že takoj na začetku svoje fotografske kariere se je pričel ukvarjati tudi s tekmovalno fotografijo. V desetletnem obdobju od leta 1994 do 2003, ko je prenehal s tekmovanji na domačih tleh, je bil vsakoletni državni prvak Slovenije v splošni podvodni fotografiji, med številnimi nagradami osvojenimi v tujini pa so najpomembnejša: 3. mesto na CMAS svetovnem prvenstvu (Egipt, 2000), "Best of show" nagrada na natečaju "Our World Underwater" (ZDA 2008) in nagrada za najboljšo naravoslovno reportažo v lokalnih izdajah National Greographic v letu 2013 (ZDA, 2014). (Več o tekmovanjih in nagradah)

Borut je imel več samostojnih razstav podvodnih fotografij, predavanj, tečajev podvodne fotografije in multivizijskih projekcij po Sloveniji in v sosednjih državah. (Več o predstavitvah)

Svoja dela je objavljal v številnih domačih in tujih publikacijah, ima čez 60 naslovnic, izdal je nekaj avtorskih koledarjev, ter sodeloval pri opremi več knjig. Leta 2006 je pri založbi Didakta izdal prvo slovensko podvodno fotomonografijo Tihi svetovi in leta 2013 pri založbi Littera Picta fotomografijo Piran, kjer se stikata morje in mesto. (Več o publikacijah)

Borut Furlan večinoma sodeluje s podvodno fotografinjo Ireno Čok in s hčerko Urško.