Tekmovanja in nagrade
 
 
 

Slovenski biologi in podvodni fotografi so prvi na svetu prišli na idejo, da bi ribe raje lovili s kamero namesto s puško in tako so leta 1973 organizirali prvo tekmovanje v podvodnem fotolovu v Piranu. Teh tekmovanj sem se kmalu pričel udeleževati tudi Borut Furlan. Že leta 1979, ko je imel za seboj poslikanih komaj nekaj filmov, so ga starejši klubski kolegi povabili na tako tekmovanje. Uvrstil se je nekje v sredino, kar mu je močno dvignilo samozavest. Z osvajanjem tehnike fotografiranja je postopoma dosegal vedno boljše rezultate in leta 1985 si je priboril naziv jugoslovanskega državnega prvaka. V zadnjih dneh Jugoslavije (1991) sta bila s kolegom Cirilom Mlinarjem - Cicem izbrana v državno reprezentanco v podvodnem fotolovu in se udeležila 1. mednarodnega tekmovanja na Sardiniji, ter osvojila ekipno 3. mesto.

Uspehi v fotolovu so se nadaljevali tudi v neodvisni Sloveniji, vendar ga je ta zvrst kmalu prenehala zanimati, saj je šlo predvsem za slikanje čim večjega števila različnih vrst rib, slike so se iz tekmovanja v tekmovanje ponavljale, njihova estetska vrednost pa je vidno trpela. Leta 1994 je zato prenehal s to dejavnostjo.

Njegov naslednji kontakt s tujimi podvodnimi fotografi je bil leta 1994 v Španiji, kamor je pripotoval za nagrado za dobro uvrstitev na internem natečaju nemške revije UWF. Takrat je spoznal, da bi v Sloveniji morali spremeniti poglede na podvodno fotografijo, saj je slovenske fotografe fotolov preveč omejil, splošna podvodna fotografija pa je bila zaradi tega zapostavljena. Prodrl je s predlogom, da bi poleg tradicionalnega fotolova organizirali tudi natečaje v splošni podvodni fotografiji (tej so sicer že obstajali, vendar brez definiranih tem), in sicer po tematikah, ki so v svetu splošno uveljavljene (makro, riba, ambient, itd.). Od takrat dalje so se natečaji v Sloveniji prirejali vsako leto.

Leta 1999 so fotografi iz DRM Ljubljana pod njegovim vodstvom organizirali 1. državno prvenstvo v podvodni fotografiji po enakih standardih, kot potekajo CMAS svetovna prvenstva (Confederation Mondiale des Activites Subaquatiques - Svetovna potapljaška organizacija). Borut Furlan je do leta 2003 sodeloval na vseh slovenskih natečajih in tekmovanjih v splošni podvodni fotografiji in v zaporedju desetih let (od leta 1994 dalje) vsako leto osvojil naziv državnega prvaka. Po letu 2003 se je na domačih tleh umaknil s tekmovalne scene in sedaj občasno tekmuje samo še na nekaterih tujih tekmovanjih.

Leta 1995 se je pričel udeleževati CMAS svetovnih prvenstev v podvodni fotografiji in njegov največji uspeh je bila osvojitev tretjega mesta v skupnem seštevku (Egipt, 2000). Danes tekmuje predvsem na največjih in najbolj odmevnih mednarodnih natečajih v podvodni fotografiji.

 

 
 
Irena in Borut, Egipt 2000

Nagrade v času bivše Jugoslavije

Nagrade v Sloveniji

Nagrade v tujini

CMAS Svetovna prvenstva v podvodni fotografiji