Članki
 
 

Nikonos RS R-UW AF 13mm f2,8 objektiv -  predelava za moderne digitalne Nikon kamere v Seacam ohišju in test

(maj 2014)

Podvodni Fisheye objektiv Nikonos RS R-UW AF 13mm f2.8 je bil v filmskih časih znan kot pojem optične odličnosti v podvodni širokokotni fotografiji. Danes, v dobi modernih digitalnih kamer, pa seveda nikomur več ne pride na pamet, da bi kljub odlični optiki uporabljal zastareli filmski Nikonos RS. Nikon žal tudi ne kaže popolnoma nobenega interesa, da bi izdelal digitalno verzijo nekoč slavnega Nikonosa RS, s katerim bi lahko uporabili te optično vrhunske podvodne objektive.

 
 
 

Seacam Silver D800/D800E

(oktober 2012)

Podolgovata črna elipsa, s stiliziranim napisom "Seacam", ki spominja na morske valove, je verjetno znana vsakemu podvodnemu fotografu. Majhna elipsa je prilepljena na srebrne aluminijaste izdelke, ki pomenijo vrhunsko kvaliteto in zanesljivost v svetu podvodne fotografije. Če bi rekel da je Seacam statusni simbol, bi naredil krivico marsikomu, ki si z njim služi svoj vsakdanji kruh. Seacam je predvsem zanesljivo orodje, ki svojega lastnika nikoli ne pusti na cedilu.

 
 
 

Nikon D800 v praksi (2. del: podvodna fotografija)

(oktober 2012)

Za podvodno fotografijo z Nikonom D800 uporabljam Seacam ohišje, ki bo podrobneje opisano v naslednjem članku. V tem članku bom opisal predvsem kakšni so moji prvi vtisi pri uporabi te kamere v podvodni fotografiji. Do sedaj sem z njo opravil malo manj kot sto potopov v Egiptu in Indoneziji, kar je dovolj, da sem si lahko ustvaril dokaj objektivne vtise.

 
 
 

Nikon D800 v praksi (1. del: kopenska fotografija)

(oktober 2012)

Ko sem marca 2012 kupil svoj prvi D800 sem se takoj lotil "laboratorijskega" testiranja kamere v svojem stanovanju in bližnji okolici. Nekateri fotografi so mnenja da je takšno testiranje brezpredmetno, kajti kamero spoznaš šele v praksi, pri fotografiranju v realnih pogojih. Moje osebno mnenje je, da je za dobro poznavanje kamere potrebno oboje. Prvi je "laboratorijski" test, kjer skušaš kar se da objektivno izmeriti njene zmogljivosti, temu pa mora slediti še praktični test na terenu.

 
 
 

Objektivi za Nikon D800

(oktober 2012)

Nikon D800 zahteva vrhunske objektive. Danes imam že kar veliko zbirko objektivov. Da bi z D800 dosegal čim boljše rezultate, sem se lotil sistematičnega testiranja vseh svojih objektivov (tudi DX) in celo nekaj izposojenih. Pri tem pa sem testiral samo ostrino objektivov, kajti ostale optične napake, kot so kromatska aberacija, distorzija in vinjetiranje je relativno lahko odpraviti v programih za obdelavo slike, predvsem v RAW konverterjih (Lightroom, Capture NX...).

 
 
 

Nikon D800
Antimit o megapikslih

(maj 2012)

Tako kot vsi moji testi fotografske opreme, je tudi ta test subjektiven in neznanstven. Zaradi odsotnosti drage laboratorijske opreme, s katero bi lahko izvedel zanesljive meritve, sem opremo testiral primerjalno glede na svojo staro (in nekatero izposojeno) v čim bolj enakih pogojih. Testiral sem predvsem tiste funkcije nove opreme, ki me kot podvodnega fotografa najbolj zanimajo. Z drugimi besedami: novo opremo sem testiral predvsem zase, rezultate pa sem naknadno tudi objavil. Glede na to, da do sedaj nisem imel nobenih izkušenj z videom, v tem testu ne bo nobenega govora o kvaliteti videa, ki ga nova oprema nudi.

 
 
   

Vezena slika

(april 2012)

Firma Ercigoj Art (vezene umetnine) je nekaj vidnejših slovenskih fotografov, med drugim tudi mene kot predstavnika podvodnih fotografov, prosila za sodelovanje. Iz naših fotografij so izdelali vezene slike - vendar samo po dva primerka od katerih enega hrani firma, enega pa dobi fotograf.

 

 
 
 

Test naprave za selektivno osvetljevanje v podvodni fotografiji (NSO)

(julij 2011)

Nekaj mesecev po objavi Kerijevih "spot makro" posnetkov mi je takrat komaj dvajsetletni slovenski podvodni fotograf Oskar Marko Musić razkril neverjetno idejo kako bi lahko v podvodni fotografiji selektivno osvetljevali iz velike razdalje in s tem ne bi plašili objektov. Zaupal mi je tudi, da je vložil patentno prijavo (patent pending) na urad za intelektualno lastnino hkrati pa mi je velikodušno dovolil, da sem lahko podoben izdelek po njegovi ideji razvijal tudi sam. Oskar je izdelek, ki uradno nosi ime "naprava za selektivno osvetljevanje v podvodni fotografiji" (NSO) razvijal na svoji Seacam bliskavici 250 Digital.

 
 
 

DX ali FX
(Kateri format slikovnega senzorja je primernejši za podvodno fotografijo?)

(marec 2011)

Med podvodnimi fotografi se večkrat razvije debata o tem, kateri format slikovnega senzorja je bolj primeren za podvodno fotografijo - mali format (imenovan DX pri Nikonu) ali veliki "full frame" format (imenovan FX pri Nikonu). FX (veliki) format ima številne prednosti v splošni fotografiji in na sploh ga pojmujemo kot "profesionalni" format. Njegovi glavni prednosti sta predvsem višja kvaliteta slike v slabih svetlobnih razmerah (kadar uporabljamo visoke ISO nastavitve) in "ohranjanje" zornih kotov objektivov.

 
 
 
Nikonovi širokokotni zum objektivi

(maj 2008)

Širokokotni objektivi so vedno spadali med moje najljubše objektive in imajo pomembno vlogo v moji fotografiji. Svoj prvi širokokotni objektiv Nikkor 24 mm / f2,8 sem si že kot študent kupil v davnem letu 1981. Takoj sta me navdušila njegova perspektiva, izrazne možnosti, ki jih je objektiv zaradi nje nudil, predvsem pa za tiste čase velika ostrina in kontrast. Njegova 9-lečna optična formula ostaja nespremenjena že od leta 1968 in to je bil prvi objektiv, kjer je Nikon uvedel svoj CRC (Close range correction) sistem, ki omogoča boljšo ostrino pri bližinskem fotografiranju.
 
 
 
Nikon D3
Ali: Kako sem se nehal bati teme


(april 2008)


Preden karkoli napišem, moram poudariti zelo pomembno dejstvo: ta članek sem napisal popolnoma samoiniciativno in na lastno željo. Članek odraža moje osebno subjektivno mnenje o izdelku, ki je predmet tega članka. Članek NI bil naročen s strani Nikona, niti ga Nikon NI sponzoriral. Izdelek sem tako kot vsi ostali fotografi kupil iz lastnih sredstev z 0% popustom!

Od leta 1980 dalje je šlo skozi moje roke že veliko kamer iz hiše Nikon. Običajno sem vedno v parih uporabljal po dve kameri - eno (profesionalno) za podvodno fotografijo in drugo (polprofesionalno) kot pomožno kamero za običajno kopensko fotografijo. Uporabljal sem F3 in FM2, F4 in F90, F5 in F100 ter D2x in D200. Nedavno pa sem D200 zamenjal na D3, tako da sedaj uporabljam dve profesionalni kameri: D2x za podvodno fotografijo in D3 za kopensko. Takoj na začetku lahko napišem, da me še noben Nikonov izdelek ni nikoli tako neverjetno navdušil kot ravno D3!

 
 
Takoj na začetku naj omenim, da sem se za ta test odločil izključno zaradi lastne radovednosti in zato v začetku nisem imel nobenega namena, da bi ga objavil na internetu. Ker pa so rezultati izredno zanimivi, pravzaprav naravnost presenetljivi (vsaj zame), testi Nikona D2x pa zaenkrat še razmeroma redki, so me prijatelji prepričali naj ga vendarle objavim.

Zato moram na začetku poudariti, da sem ta test zastavil ZELO subjektivno in podrobneje sem pogledal predvsem tiste parametre, ki zanimajo mene osebno. Nisem se denimo pretirano spuščal v kvaliteto slike pri visokih ISO vrednostih, ker je 99,5 % filmov, ki jih posnamem pri svojem delu, občutljivosti ISO 100. Za referenco tudi nisem vzel nobenega filma z ekstremno visoko ostrino in ultra finim zrnom, ampak Ektachrome 100 VS - film ki ga uporabljam pod vodo v 90 % primerov. Prav tako se nisem ubadal s "high speed crop" funkcijo (fotografiranje z osrednjim delom senzorja, ki omogoča hitrost do 8 posnetkov na sekundo), ker tega pri svoji podvodni fotografiji ne potrebujem.
 
 
Podvodna fotografija v Sloveniji

(obnovljen februar 2008)
Natančno 45 let po tem, ko je Francoz Louis Boutan, profesor zoologije pri francoski morski raziskovalni postaji Arago, leta 1893 napravil svoje prve uspešne podvodne fotografije z ogromno kamero na plošče, zaprto v velikem bakrenem sodu, ki je tehtal kar 200 kg, se je rodila tudi slovenska podvodna fotografija (1938).