Nikon D800
Antimit o megapikslih

Stran 3

(maj 2012)

     
 

Stran 1 (Uvod, Test, Resolucija, Kromatska aberacija (CA))
Stran 2 (Šum)

Stran 4 (Difrakcija (uklon) in globinska ostrina, Avtofokus, Izravnava beline (WB) in monitorček)
Stran 5 (Nikon D800E, Kaj me pri D800 moti, Zaključek, Post Scriptum)

 
 
Nadzor slik
Nikon D800 je razširil prednastavljene načine za nadzor slik ("Picture control"). K standardnim štirim - standardno ("Standard"), nevtralno ("Neutral"), živo ("Vivid") in črno-belo ("Monochrome") je dodal še portret ("Portrait") in pokrajino ("Landscape"). V resnici ni napravil nobene revolucije, kajti "portret" je le rahla modifikacija "nevtralnega" in "pokrajina" je rahla modifikacija "živega". Poleg tega lahko v kameri shranimo še do devet lastnih nastavitev, ki jih izpeljemo iz prednastavljenih, s tem da spreminjamo stopnjo ostrenja, kontrasta, svetlosti, nasičenosti barv in ton pri barvnih načinih, oziroma efekte filtrov pri črno-belem načinu.
 
 
 
 

V spreminjanje vseh teh načinov nadzora slike se nisem spuščal. Večinoma sem ostal kar pri privzetih, le da sem stopnjo ostrenja malenkost dvignil (običajno za eno ali največ dve vrednosti višje od privzete), ker se mi zdijo nekoliko preveč konzervativno nastavljene.

Način "Neutral" ima najbolj naravne barve, kar jih je možno dobiti iz kamere, torej najbolj verno barvno reprodukcijo realnosti. S to nastavitvijo tudi dobimo največjo kvaliteto slike, predvsem največji dinamični razpon. Žal pa zgleda taka slika za naše oči precej "mrtva" in manj zanimiva.

Po drugi strani ima način "Vivid" žive in nasičene barve, ki so očem veliko bolj všečne. Žal pa moramo za te barve plačati visoko ceno izgube dinamičnega razpona, predvsem v temnih delih slike. Detajli preprosto izginejo v črnini. Detajli pa izginjajo tudi v tistih delih slike, kjer so že same po sebi bolj čiste in nasičene barve. Ta način tudi ni primeren za portrete, ker barva kože ni več realna.

Način "Standard" je dober kompromis med obema skrajnostma.
 
 
 
 
 
 
 
Spodnje slike kažejo kako izbor barvnega načina vpliva na različne motive. Pri slikah blazin lahko vidimo kako pri živih barvah ("Vivid" in "Landscape") izginejo detajli v temnih delih slike.
 
 
 
 
 
 
 
 
ADL in HDR
 
D800 ima še dva mehanizma, s katerima lahko rešujemo detajle v najsvetlejših in najtemnejših delih slike. Prvi način je ADL - "Active D-lightning" (ali "aktivno digitalno osvetljevanje"), ki se je pojavil že z D3 in ga imajo vse kasnejše kamere. Pri tem načinu kamera dosvetljuje najtemnejše dele slike in temni, oziroma dviguje kontrast v najsvetlejših delih slike, seveda na račun padca kontrasta v glavnini srednjih tonov. Na tak način lahko dobimo v sliko več informacij, vendar slika nekoliko izgubi na svoji jasnosti. V nekaterih primerih, kadar gre za zelo kontrastne objekte, lahko ADL pripomore h kvaliteti končnega izdelka, pri povprečnih motivih pa ga je bolje izklopiti, še posebej zato, ker ima D800 že sam po sebi zelo velik dinamični razpon. D800 ponuja štiri stopnje ADL in avtomatskega, kjer kamera sama določi optimalno korekcijo glede na kontrastnost motiva.
 
 
 
 
 
 
 

Še učinkovitejše orodje proti premočnemu kontrastu pa je HDR - "High dinamic range" ali "visok dinamični razpon". Ta tehnika, kjer v računalniku združujemo dve ali več slik istega motiva, fotografiranih z različnimi ekspozicijami, je v digitalni fotografiji že precej stara, v sami kameri pa je precej nova. Kadar v D800 vklopimo HDR opcijo, kamera z enim pritiskom na sprožilec (in enim dvigom zrcalca) naredi dve ekspoziciji in jih združi v eno sliko. Pri tem je zelo priporočljiva raba stativa. V meniju lahko izbiramo med 1, 2 ali 3 EV razlike med posnetkoma in "Auto", kjer se kamera sama odloči za razliko mod posnetkoma glede na kontrastnost motiva.

 
 
 
 
 
 
HDR funkcija se mi zdi izredno uporabno orodje pri zelo kontrastnih motivih, žal pa ima D800 eno zelo veliko pomanjkljivost: HDR deluje samo kadar imamo kvaliteto slike nastavljeno na JPG! Zakaj HDR ne deluje pri surovem RAW (NEF) formatu mi nikakor ni jasno. Po drugi strani pa funkcija "Image overlay", kjer dve že posneti sliki shranjeni na pomnilniški kartici v sami kameri združimo, deluje samo z RAW (NEF) slikami. Nikon trdi, da je kvaliteta take slike opazno višja, kot če bi to delali v računalniku. HDR je podobno združevanje dveh slik kot "Image overlay", zato mi nikakor ni jasno zakaj ne deluje v RAW (NEF) formatu. Kadar fotografiramo pomembne slike, želimo poleg JPG slike shraniti tudi RAW datoteko, pri funkciji HDR pa to z D800 enostavno ni možno.
 
 

Kontrola vinjetiranja

 

D800 ima tri stopnje kontrole vinjetiranja objektivov - nizko, srednjo in visoko (ter seveda izklopljeno možnost). Glede na to, da je vinjetiranje različno do objektiva do objektiva in se spreminja s spreminjanjem zaslonke in celo z zumiranjem, močno pogrešam možnost avtomatske kontrole vinjetiranja.

 
 
 
Kontrola distorzije
 

D800 ima vgrajeno možnost kontrole distorzije objektivov. Na voljo imamo avtomatsko in ročno kontrolo distorzije, ki ju lahko uporabimo naknadno, ko je slika že posneta. Zelo dobrodošla pa je možnost avtomatske kontrole že med samim fotografiranjem.

Spodnja leva fotografija vezene slike je bila posneta z AFS 16-35 mm f/4 objektivom pri 16 mm, kjer je močno izražena sodasta distorzija. Avtomatska kontrola distorzije je bila izklopljena. Desna fotografija je bila posneta pod identičnimi pogoji z istim objektivom, le da je bila vklopljena avtomatska kontrola distorzije. Vidimo, da je kamera zelo dobro opravila svojo nalogo, vendar ne idealno, ker so sledovi distorzije še vedno prisotni. Kontrola distorzije je idealna za fotografiranje arhitekture, pa tudi v krajinarstvu, kjer imamo vodno gladino blizu roba slike. V podvodni fotografiji je popolnoma brezpredmetna in zato je najbolje da je izklopljena, kajti s prevzorčevanjem in obrezovanjem slike se nekoliko zmanjša njena ostrina.
 
 
 

Kontrola perspektive

 

V kameri je možno tudi do neke mere popravljati perspektivo slik, seveda za razliko od kontrole distorzije le naknadno, na že posnetih slikah. Spodnja desna slika je v kameri popravljen original na levi strani. Pri tej funkciji povečamo in obrežemo še večji kos slike, zato se ostrina še bolj zmanjša, kar pa pri ekstremno veliki resoluciji D800 ne predstavlja hudega problema.

 
 
 
Stran 1 (Uvod, Test, Resolucija, Kromatska aberacija (CA))
Stran 2 (Šum)

Stran 4 (Difrakcija (uklon) in globinska ostrina, Avtofokus, Izravnava beline (WB) in monitorček)
Stran 5 (Nikon D800E, Kaj me pri D800 moti, Zaključek, Post Scriptum)